Εκάλη

Η Εκάλη είναι ένα εύπορο προάστιο της Αθήνα. Βρίσκεται στα βόρεια του κέντρου της πόλης, είναι μια καταπράσινη περιοχή που στεγάζει πολλές από τις πιο ισχυρές οικογένειες επιχειρήσεων και ναυτιλιακών εταιρειών της χώρας. Από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 αποτελεί μέρος του Δήμου Κηφισιάς, ως δημοτική μονάδα . Ονομάστηκε μετά από την αρχαία ελληνική ονομασία του Εκάλε.
Η Εκάλη βρίσκεται στο δυτικό άκρο της δασικής οροσειράς της Πεντέλης. Η δημοτική μονάδα έχει έκταση 4.332 τχ . Ο μικρός ποταμός Κηφισός αποτελεί το δυτικό σύνορο της δημοτικής μονάδας. Η Εκάλη βρίσκεται 4χλμ. Βορειοανατολικά της Κηφισιάς, 5χλμ. Νοτιοδυτικά του Αγίου Στεφάνου και 16χλμ. Βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας.
Η κύρια οδός είναι η λεωφόρος Θησέως (Εθνική οδός 83), η οποία συνδέει την Εκάλη με την Κηφισιά και την κεντρική Αθήνα. Ο αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) διέρχεται δυτικά της Εκάλης. Η Εκάλη είναι μια καθαρά κατοικημένη περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η λιανική πώληση, τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματικές επιχειρήσεις στην κοινότητα.
Ο Γιάννης Σπυρόπουλος (ένας από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους της Αφηρημένης Ελλάδας) έζησε στην Εκάλη. Το 1990 μετά το θάνατο του ζωγράφου ιδρύθηκε το ίδρυμα Σπυρόπουλου.
Ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έζησε στην Εκάλη τα τελευταία χρόνια και τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά χρησιμοποίησαν την «Εκάλη» με τον ίδιο τρόπο που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν τη «Downing Street» ή τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν τον «Λευκό Οίκο».

ΧΑΡΤΗΣ


Top